IndigoVision Control Center 15 - Egy lépéssel előrébb

Előző cikkünkben az Edinburgh-i székhelyű Indigovision Ltd-nél tett látogatásunkat mutattuk be. Az ott tartózkodásunk egyik legfőbb érdekessége a gyártó saját fejlesztésű szoftverének a Control Center 15.3-as verziójának (továbbiakban CC15) a megtekintése volt, mely a legfrissebb jelenleg elérhető program az Indigovision-nél. Mint a magyarországi kizárólagos disztribútor cég - az ERANDO Kft. - mérnöke, a 13-as verzió óta követem a szoftver fejlődésének útját, így elmondhatom, hogy kívülről-belülről ismerem a terméket. Az alábbiakban tekintsük át az alap és az új funkciókat, hogy láthassuk mitől is emelkedik ki ez a hosszú évek óta fejlesztett program a piacon megtalálható számtalan vetélytársa közül.

Mivel az Indigovision mint az IP korszak egyik meghatározó innovátora igen rég óta foglalkozik saját szoftverének fejlesztésével, ezért általánosságban elmondható, hogy az aktuális szoftver mindig mindent tud ami az aktuális érában divat és még hozzáteszi saját plusz funkcióit. Az általános VMS (video-management ) szoftver követelményeit; mint a fastruktúra, élőkép, playback, PTZ kontroll, stb., épp ezért át is ugorhatjuk, mert a mai világban ezek már evidens minimum követelmények. A következőkben azokat a szolgáltatásokat vesszük sorba, melyek többet mutatnak az átlag VMS szoftvernél, hiszen ezek azok a pontok amiért magunk is előnyben részesítjük a Control Centert és sok városi térfigyelőnkben, illetve standalone telepítésben is alkalmazzuk.

Real time alarm monitoring, térképek

A felhasználó barát Control Center riasztás monitorja egyike a leginkább kézre esően paraméterezhető megoldásoknak a piacon. A szabadon variálható méretre nyitható screenek, a monitor mátrixon belül tetszőlegesen elhelyezhető, akár bárhova felugró monitoring ablakok lehetővé teszik a kényelmes, ergonómikus megfigyelést. A kameraképek természetesen, riasztás esetén előre definiált helyekre ugranak fel.

Az új CC15 térképes megjelenítése egy igen érdekes innovációt hoz be, melyet eddig nem láthattunk. Azt már megszokhattuk az igényesebb VMS szoftverektől melyek térképes megjelenítéssel dolgoznak, hogy a térképen elhelyezett kamera ikonra kattintva megnézhetjük a kamera live streamjét, esetleg playbackjét (a CAD rajzok egyszerű integrálása már nem minden szoftverben lehetséges, itt azonban ez is megoldott). Az új CC-ben a térképen már nem csak kamerára, hanem egy saját magunk által kiválasztott helyre is kattinthatunk. Ez után a szoftver a megfelelő látószög beállítások megléte esetén az összes adott helyet megfigyelő kamera képét meg fogja jeleníteni, és vissza is játszhatjuk mindet.

Integrálható web alapú programok

Mivel az Indigovision rég óta gyárt a CCTV-s piacra, a különböző piaci szegmensek speciális igényeinek is igyekszik megfelelni. Városi térfigyelőinkben mint említettük túlnyomó részt ezt a programot használjuk, és az új verzióba tett webes integráció ezeken a helyszíneken nagyon hasznos lesz. Az új fejlesztésnek köszönhetően szinte bármilyen webes alapú applikációt tudunk használni a VMS-en belül, például élőben követhetjük a híreket, az időjárást, repülőgépek járatinformációit, stb. Talán ez nem hangzik olyan nagy dolognak, de gondoljunk bele, mit jelenthet egy esetleges krízis szituációban néhány kattintás különbsége. Napjainkban sajnos fel kell készülni az esetlegesen városok ellen elkövetett összehangolt, akár több helyszínű terrortámadásokra is, ahol az ilyen integrált alkalmazásokkal fontos másodpereket spórolhatunk és akár életeket is menthetünk.

Pursit mode

Az előző bekezdésben felvetett helyzetek kezelésénél a nyomon követés is fontos szempont lehet egy esetleges elkövetés után. A CC15-be integrált új „Pursit mode” lehetővé teszi kijelölt személyek vagy járművek követését akár több tucat kamerán „keresztül” is ezzel rekonstruálva a követett célpont mozgását, útvonalát. Ezzel a megoldással a felvételek közti keresés ideje jelentősen lerövidíthető, ezzel elősegítve a gyors elfogást. Az ERANDO Kft. került már hasonló helyzetbe a „Teréz körúti robbantó” üldözésekor.

Video wall

A video falak mindig is a CC szoftverek erősségei voltak. Már a korábbi verziókban is szinte bármilyen kombinációban bármilyen spontán, vagy előre definiált layoutot egy kattintással ki tudtunk küldeni a szabadon konfigurálható falakra, ez a CC15-ben sem változott.

PTZ priority, PTZ hold

A városi térfigyelőkben előfordul, hogy több központból is megfigyelik, irányítják a kamerákat egy kerületen, vagy városrészen belül. Ilyenkor sajnos előfordulhat, hogy egyszerre két kezelőtől érkezik PTZ parancs a kamerára, mely szinte minden esetben kavarodást, a szoftver befagyását, esetleg vezérlés vesztést tud okozni, még a high-tech eszközökben is. Erre jelent megoldást a CC15 új protokollja, mely a több irányú PTZ vezérléseket szabályozza. A PTZ priority helyes konfigurálása esetén be lehet állítani a felhasználók sorrendjét a kezelői jogköröknek megfelelően, így együttes vezérlés esetén mindig a magasabb jogkörű személy kap kezelési lehetőséget. Ezzel elkerülhetők a dupla vezérlések. A PTZ hold funkcióval szintén az „erősebb” felhasználó tudja blokkolni a gyengébbet. Ezzel elkerülhető például az, hogy a fontos esemény megfigyelésekor egy másik felhasználó elforgassa a kamerát.

Post event monitoring

A megtörtént esetek rekonstruálása egy nagy kameraszámú térfigyelőnél sokszor okoz gondot, mivel a felvételek időben történő összehangolása, és egy használható, bizonyító anyag készítése sokszor napokba telik. A CC15 post event monitoring megoldásainak köszönhetően esemény orientáltan több kamera képét tudjuk megjeleníteni, visszajátszani, sőt helyes konfiguráció esetén úgy nevezett „storyboard” videóban egymás mögé is tudjuk illeszteni az eseményeket időrendben, pl  „pursit mode”-os felvételek esetén. Az így összevágott felvételek természetesen standalone playerbe, büntetőjogi eljárásban felhasználható formátumban exportálhatóak is.

Automatic NVR switching

A mai kamerás rendszerek fontos paramétere a magas üzembiztosság, amit rendszerint redundancia útján igyekeznek elérni a gyártók. A CC15 automata NVR váltó megoldása lehetővé teszi a rendundánsan programozott NVR-ek közti átvezetést, képvesztés nélkül átállást az egyik eszköz meghibásodása esetén.

Biztonsági megoldások (RPD, DW, smart.guard)

A VMS szoftvereknek napjainkban már tudniuk kell „magukra vigyázni”. A beépített biztonsági megoldások minimalizálják a szabotálhatóságot. A CC15 ebben is jól vizsgázik. Az eddig is beépített biztonsági megoldások és user management mellett három újdonság jelent meg a 15.3-as legújabb verzióban. Az egyik ilyen megoldás az úgy nevezett RPD azaz „restricted playback duration”. Ennek lényege, hogy a megadott rögzítési intervallumon belül is megadhatjuk felhasználók szerint a visszanézhető adatfolyam mennyiségét. Emellett a felvételeket már digitális vízjellel is ellátja a program, így a hamisítás lehetősége még inkább ki van zárva (DW = digital watermarking). A harmadik új megoldás az úgynevezett smart.guard megoldások bevezetése, melyek a 4000-es szériájú NVR-eknél már beépítve találhatóak minden eszközbe. A smart.guard rendszer röviden egy mesterséges intelligencián alapuló védelmi rendszer, mely folyamatosan monitorozza a hálózatot, a raid tömböket és az egész hardvert, hogy megakadályozza és jelezze a különböző betörési kísérleteket és hibákat.

Az ERANDO Kft. hosszú évek óta használja az Indigovision Control Center VMS szoftvert, mind városi térfigyelők, mind standalone site-ok sokaságában Magyarországon. Izgatottan várjuk, hogy élesben is bevethessük a CC15-öt és a soron következő új verziókat, melyekben helyet kap majd a megújított és racionalizált licenszpolitika, illetve a legújabb Briefcam™ technológián és mesterséges intelligencián alapuló analitikai csomagjuk is, melyet a következő cikkben ismertetünk majd.

Kenesei Kristóf

projektvezető mérnök

ERANDO Kft.

IndigoVision-Control-Center-v.15.1.jpg

Lábléc info

Erando

 

ERANDO

Biztonságtechnikai

Tanácsadó és Kereskedelmi Kft.

 

© Minden jog fenntartva

Lábléc elérhetőség

Elérhetőség

Cím: 1139 Budapest, Teve utca 51/b.

Tel: 06-1-383-3385, 06-1-222-2657

Fax: 06-1-467-3430

E-mail: erando@erando.hu

Paksi kirendeltség: 7030 Paks, Vasút u. 10.

Tel: 06-75-510-569

24 órás diszpécser: 06-30-466-5136, 06-20-950-8547